Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Δομή ενός συναγέρμου


                                                          Δομή ενός συναγέρμου



Τι είναι ένας συναγερμός;
Ένα συναγερμός είναι ένα σύστημα στοιχείων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανιχνεύουν την εισβολή ή την ανεπιθύμητη είσοδο μη εξουσιοδοτημένων ατόμων σε ένα χώρο ή μια περιοχή. Μπορείτε ακόμα να τους συναντήσετε με τα ονόματα: σύστημα ασφαλείας, σύστημα συναγερμού, σύστημα ανίχνευσης εισβολής, σύστημα ελέγχου περιμέτρου και άλλα συναφή ονόματα.
Οι συναγερμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστασία οικιών, επιχειρήσεων, εμπορικών καταστημάτων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων κλπ, έναντι εισβολές ανεπιθύμητων για κλοπές, καταστροφή περιουσίας, προσωπικής βλάβης.

                                                        
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ είναι η καρδιά του συστήματος αφού μέσω αυτής ελέγχονται και τροφοδοτούνται όλες οι περιφερειακές συσκευές (ανιχνευτές, χειριστήρια, συσκευές αναγγελίας, σειρήνες κλπ.). Ο έλεγχος των ανιχνευτών επιτυγχάνεται με την κατανομή του συστήματος σε ζώνες. Οι διάφορες ζώνες προγραμματίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου και του χρήστη (π.χ. ζώνη ελέγχου κεντρικής εισόδου). Περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένη τροφοδοτική διάταξη με επαναφορτιζόμενο συσσωρευτή ξηρού τύπου, ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ακόμη και σε πολύωρες διακοπές της κύριας τροφοδοσίας (220V). Οι χειρισμοί του συστήματος επιτυγχάνονται μέσω των πληκτρολογίων που τοποθετούνται κοντά στις κύριες προσβάσεις του χώρου (π.χ. κύριες είσοδοι, είσοδοι garage, κλπ.) ή διαμέσου τηλεχειριστηρίου. Σε περίπτωση παραβίασης του συστήματος η Κεντρική Μονάδα Ελέγχου προβαίνει σε μία σειρά διαχείρισης ενεργειών όπως αποστολή κωδικοποιημένων σημάτων σε Κέντρο Λήψεως Σημάτων, ενεργοποίηση τοπικής σειρήνας, ενεργοποίηση συστήματος παραγωγής καπνού και πολλές άλλες ενέργειες αναλόγως των δυνατοτήτων και του προγραμματισμού που επιθυμεί ο χρήστης.



ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ :Το πληκτρολόγιο είναι η μονάδα σ' ένα συναγερμό από την οποία ο χρήστης μπορεί να χειρίζεται το σύστημα τοπικά. Στην οθόνη του πληκτρολογίου εμφανίζονται πληροφορίες και μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε το συναγερμό ή λειτουργία έκτακτης ανάγκης. Ακόμη στο πληκτρολόγιο μπορείτε να κάνετε και τις ρυθμίσεις και τον προγραμματισμό του συναγερμού .Υπάρχουν τόσο ασύρματα όσο και ενσύρματα πληκτρολόγια. 



ΣΕΙΡΗΝΑ  : H σειρήνα μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική για να ενεργοποιηθεί όταν θα ύπαρξη παραβίαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εσωτερική και εξωτερική σειρήνα συγχρόνως. Η εμφανής θέση της σειρήνας από τους περαστικούς είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά για την ασφάλεια του σπιτιού, αφού αποτρέπει εύκολα τους ερασιτέχνες διαρρήκτες. Ο ρόλος της εσωτερικής σειρήνας είναι σημαντικός για να πανικοβάλει τον διαρρήκτη όταν θα μπει στο σπίτι και να τον εμποδίσει να ολοκληρώσει το έργο του.



Μαγνητικές Επαφές : (παγίδες), που αποτελούνται από ένα μαγνήτη και μία επαφή. Τοποθετούνται στα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα) για την περιμετρική προστασία του χώρου.



RADAR αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης : ανιχνεύουν οποιαδήποτε κίνηση  στο πεδίο κάλυψη τους το διαστήμα που είναι ενεργοποιημένος ο συναγερμός. Αυτό το πετυχαίνουν ανιχνεύοντας την διαφορά της θερμοκρασίας που εκπέμπει ο λήστης σε σχέση με το περιβάλλον.Σε μία σωστή εγκατάσταση συστήματος συναγερμού θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποιήσης όλων των περιμετρικών ανοιγμάτων (πόρτες παράθυρα) με απενεργοποιημένους τους αισθητήρες κίνησης. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αν βρίσκεστε και κινήστε στο εσωτερικό της οικίας μπορείτε να είστε προφυλαγμένος χωρίς οι αισθητήρες κίνησης να δίνουν εντολή του συναγερμού.



Ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων :  Ανιχνεύουν τα σήματα κλονισμού του σπασίματος γυαλιού και ενεργοποιούν το σύστημα.



 Αισθητήρες καπνού: ανιχνεύουν καπνό στο χώρο που είναι τοποθετημένοι με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού και την άμεση αντίδραση από σας για να μην εξελιχθεί η φωτιά.

·         Ανιχνευτές διαρροής αερίου
·         Ανιχνευτές καπνού
·         Ανιχνευτές διαρροής νερού
      Ανιχνευτές θερμοκρασίας


Ακόμη εάν υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άνθρωποι με ειδικές ανάγκες για να ειδοποιήσουν άμεσα για έκτακτη ανάγκη (βοήθεια) τοποθετείται ασύρματο μπουτόν πανικού, το οποίο δεν χρειάζεται καλώδια αφού επικοινωνούν ασύρματα με την κεντρική μονάδα του συναγερμού. Με το πάτημα του μπουτόν ο συναγερμός ενεργοποιείται με άμεση ενεργοποίηση της σειρήνας και την τηλεφωνική ειδοποίηση εάν περιλαμβάνεται στο σύστημα του συναγερμού.
Τέλος, για περισσότερη ευκολία όπλισης-αφόπλισης του συναγερμού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηλεχειριστήρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου