Τρίτη 7 Μαΐου 2013

«Διαζύγιο» ΑΝΤ1 με Nova! ( www.paron.gr )

http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=83427&colid=&catid=28&dt=2013-04-28%200:0:0
«Διαζύγιο» ΑΝΤ1 με Nova!

«Ανταρσία» από Mega και ΑΝΤ1 στη Nova. Οι εκπρόσωποι των δύο τηλεοπτικών σταθμών πήγαν στη Forthnet και διεκδίκησαν το ποσόν των 675.000 ευρώ έκαστος για την αναμετάδοση του σήματος, επικαλούμενοι πως αυτό είναι το ποσόν που λαμβάνουν από τον ΟΤΕ TV.

Η Forthnet απάντησε πως δεν υπάρχουν λεφτά για την αναμετάδοση του σήματος των δύο καναλιών και ήδη λαμβάνουν επί χρόνια αντισταθμιστικά οφέλη, προτείνοντας δύο μήνες επιπλέον παραμονής. Ο ΑΝΤ1 απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται και ανακοίνωσε στην εταιρεία την αποχώρησή του από το «μπουκέτο» εντός ενός μήνα. Προφανώς, θα τον ακολουθήσει και το Μακεδονία TV.

Από τον Ιούνιο η Nova θα εκπέμπει χωρίς τον ΑΝΤ1 στο «μπουκέτο» της, επιστρέφοντας έτσι στα χρόνια της αντιπαράθεσης με την Alpha Digital, όταν είχε όλα τα κανάλια με εξαίρεση τον Alpha. Το Mega δεν έχει ακόμη αποφασίσει, αν και η Forthnet έχει ευεργετήσει το κανάλι. Ο Τηλέτυπος, έχοντας επενδύσει ελάχιστα χρήματα στη Multichoice -όταν οι μέτοχοί του έθεταν εμπόδια για την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης-, έλαβε πριν από πέντε χρόνια... 53.870.000 ευρώ για το 12,5% που κατείχε μέσω θυγατρικής στη NetMed. Συνολικά η Forthnet είχε δαπανήσει 490.000.000 ευρώ για την εξαγορά του Ομίλου NetMed και το Mega είχε λάβει το τεράστιο αυτό ποσόν, για να… πετύχει μερικά χρόνια αργότερα να είναι μονίμως ζημιογόνο...

Το Star ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την πλατφόρμα, ενώ δηλώνουν πως θα μείνουν ο Alpha και ο ΣΚΑΪ, παρότι ο ΣΚΑΪ έχει καλές εμπορικές σχέσεις με τον OTE TV.

«Παιχνίδι» με ΟΤΕ TV

Η Nova είναι προφανές πως βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, που θα ήθελαν να την αποδυναμώσουν εν όψει της ψηφιακής μετάβασης, παίζοντας παράλληλα και με τον ΟΤΕ TV. Το σημαντικότερο είναι πως κινδυνεύει ένα μέρος των συνδρομητών της στην επαρχία, που επιλέγουν τη Nova επειδή το επίγειο σήμα των σταθμών εθνικής εμβέλειας είναι τραγικό.

Η ιστορία με τα ελεύθερα κανάλια της Nova δεν είναι καινούργια. Ο ΟΤΕ TV είχε προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εναντίον της Multichoice για τη συμφωνία που είχε η Nova με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για την αποκλειστική αναμετάδοσή τους από το «μπουκέτο» της. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είχε επιβάλει πρόστιμο, αλλά είχε ζητήσει την κατάργηση της αποκλειστικής συμφωνίας. Το «δέλεαρ» για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας ήταν τα χρήματα που θα λάμβαναν από τον ΟΤΕ.

Το ρίσκο, βέβαια, για όσους θα είναι μόνο στον ΟΤΕ TV θα είναι σημαντικό. Επιλέγουν μια πλατφόρμα με μικρότερο αριθμό συνδρομητών, που, σύμφωνα με την εταιρεία, φτάνουν τους 150.000. Υπάρχει όμως και μια μικρή λεπτομέρεια, καθώς μεταξύ των πελατών αυτών υπάρχουν ορισμένοι που λαμβάνουν την υπηρεσία ΟΤΕ TV δωρεάν για έξι μήνες στο πλαίσιο συμφωνίας για τηλεπικοινωνίες και internet. Το πλεονέκτημα του ΟΤΕ TV είναι η χαμηλότερη συνδρομή, που βρίσκεται στα 19,90 ευρώ. Βεβαίως, στον Οργανισμό ασκείται κριτική στις επιλογές του Γ. Γαμπρίτσου, ο οποίος και αποχώρησε, καθώς ο αριθμός των συνδρομητών δεν είναι ο προσδοκώμενος. Το σχέδιο ήταν να αποκτηθούν σημαντικά δικαιώματα σε ποδόσφαιρο (π.χ., Premier League) και ταινίες, ώστε ο ΟΤΕ να ξεπεράσει τους 200.000 συνδρομητές, οι οποίοι και θα πλήρωναν την υπηρεσία.

Ο ΑΝΤ1 βρίσκεται σε επικοινωνία με την Digea για να καλύψει τα κενά που θα αφήσει η αποχώρηση από τη Nova σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η απόσυρσή του από τη Nova ερμηνεύεται και ως πρόθεση για ανάπτυξη συνδρομητικών πακέτων για τον απόδημο Ελληνισμό με σημείο αναφοράς τον ΑΝΤ1 TV αλλά και ως διάθεση για εμπλοκή στην επίγεια συνδρομητική τηλεόραση στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου