Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας !!!

 

  http://eeae.gr/index.php?pvar=php/ni/newmaps_query

Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Η ΕΕΑΕ είναι υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων. Οι ακτινοβολίες αυτές είναι τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, οι οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέονται τόσο ως προς το είδος της ακτινοβολίας όσο και ως προς την επικινδυνότητα με τη ραδιενέργεια (ιοντίζουσα ακτινοβολία).
 

1. Διαδικασία Μέτρησης


Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από κλιμάκιο του Γραφείου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ε.Ε.Α.Ε. με σκοπό την καταγραφή των επιπέδων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και την εξακρίβωση της συμμόρφωσης ή όχι με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ορίζονται στις παραγράφους 9 και 10 (κατά περίπτωση) του άρθρου 31 του Νόμου 3431 (ΦΕΚ 13/Α/03-02-2006) με θέμα “Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις” και στα άρθρα 2-4 της υπ’ αριθ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά». Τα όρια αυτά αναλύονται περαιτέρω στην επόμενη παράγραφο. Ο τρόπος διενέργειας των μετρήσεων για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία ορίζεται στην υπ’ αριθ. 2300 ΕΦΑ (493) Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 346/Β/3-3-2008).
Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα κάτωθι πρότυπα:
  • ΕΛΟΤ EN 61566:1999 «Mετρήσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνότητας – Ένταση πεδίου στην περιοχή συχνοτήτων 100 kHz έως 1 GHz»
  • ΕΛΟΤ ΕΝ 50383, 2003 “Βασικό πρότυπο για τον υπολογισμό και την μέτρηση έντασης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου και του SAR σχετικά με την έκθεση του ανθρώπου σε ραδιοσταθμούς βάσης και σταθερούς τερματικούς σταθμούς για ασύρματα τηλεπικοινωνιακά συστήματα (110 MHz - 40 GHz)”
  • ΕΛΟΤ EN 50400, 2006 “Βασικό πρότυπο για την επίδειξη συμμόρφωσης σταθερού εξοπλισμού για ραδιομετάδοση (110MHz-40GHz) που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα με τους βασικούς περιορισμούς ή τις στάθμες αναφοράς σχετικά με την έκθεση γενικού πληθυσμού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, όταν πρόκειται να τεθούν σε υπηρεσία”
  • CEPT Revised ECC/REC/(02)04, “Measuring non-ionising electromagnetic radiation (9 kHz – 300 GHz)”
  • ETSI EG 202 373 V.1.1.1, 2005 “Electromagnetic compatibility and Radio spectrum Matters (ERM); Guide to the methods of measurement of Radio Frequency (RF) fields”
  • ΙΕΕΕ Std C95.3-2002, «ΙΕΕΕ Recommended Practice For Measurements and Computations of Radio Frequency Electromagnetic Fields with Respect to Human Exposure to Such Fields, 100kHz-300GHz»
  • Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1422-3, 2007 «Συνεγκατάσταση κεραιών ραδιοεπικοινωνιών - Μέρος 3: Τεχνικές Δοκιμών και Μετρήσεων - Όρια», Έκδοση 1η
  • ΕΛΟΤ EN 50420, 2006 “Βασικό πρότυπο για την αποτίμηση της έκθεσης του ανθρώπου στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από αυτόνομο πομπό ευρυεκπομπής (30 MHz - 40 GHz) ”.
Πρέπει επίσης να αναφερθεί εδώ πως το Γραφείο Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ε.Ε.Α.Ε. έχει διαπιστευτεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) ως ικανό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025, να διενεργεί μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων (όπως καθορίζεται στο πιστοποιητικό διαπίστευσης για δοκιμές με αρ. 117(2),16/04/2007).
Πραγματοποιούνται σειρές μετρήσεων που αφορούν τις εντάσεις του ηλεκτρικού πεδίου, του μαγνητικού πεδίου και την πυκνότητα ισχύος, σε σημεία που κρίνεται από το κλιμάκιο της υπηρεσίας μας ότι πρέπει να διεξαχθούν μετρήσεις προκειμένου να ελεγχθούν οι πιο «επιβαρημένες» από πλευράς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θέσεις και συνθήκες έκθεσης του κοινού και να διαπιστωθεί η συμμόρφωση ή όχι με τα όρια ασφαλούς έκθεσης που καθορίζονται στην κείμενη νομοθεσία.

2. Όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού


Τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού ορίζονται στις παραγράφους 9 και 10 (κατά περίπτωση) του άρθρου 31 του Νόμου 3431 (ΦΕΚ 13/Α/03-02-2006) με θέμα “Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις” και στα άρθρα 2-4 της υπ’ αριθ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά». Η προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. βασίστηκε στη Σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε., L 199 (1999/519/EC), 30-7-1999, «Σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία 0 Hz - 300 GHz».
Πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι τόσο στην προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. όσο και στη Σύσταση της Ε.Ε. προβλέπονται βασικοί περιορισμοί και επίπεδα αναφοράς για την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι βασικοί περιορισμοί βασίζονται άμεσα σε αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία και σε βιολογικές μελέτες ενώ τα επίπεδα αναφοράς χρησιμοποιούνται για την πρακτική εκτίμηση της έκθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο υπέρβασης των βασικών περιορισμών.
Διευκρινίζεται εδώ ότι οι βασικοί περιορισμοί για την έκθεση του κοινού στα εκπεμπόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, βασίστηκαν σε όλες τις μέχρι σήμερα αποδεδειγμένες επιδράσεις και έχουν οριστεί με μεγάλους συντελεστές ασφαλείας (μεγέθους περίπου 50) έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αβεβαιότητες που υπάρχουν όσον αφορά την ατομική ευαισθησία, τις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και τις διαφορές όσον αφορά την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του κοινού. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί πως τα επίπεδα αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της έκθεσης προέρχονται από τους βασικούς περιορισμούς, υπό συνθήκες μέγιστης σύζευξης του πεδίου με το εκτιθέμενο σε αυτό άτομο, παρέχοντας έτσι το μέγιστο βαθμό προστασίας.
Ακόμα πρέπει να τονιστεί πως ως όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην Ελλάδα (παραγρ. 9 του άρθρου 31 του Νόμου 3431) θεωρούνται το 70% των τιμών της Ε.Ε., εισάγοντας έτσι ένα πρόσθετο συντελεστή ασφαλείας. Επίσης ειδικά σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού (παραγρ. 10 του άρθρου 31 του Νόμου 3431), καθώς αυτά απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών της Ε.Ε. Πρέπει λοιπόν εδώ να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν θεσπίσει από τα αυστηρότερα όρια στην Ευρώπη.
Στον Πίνακα 2.1 παρουσιάζονται οι βασικοί περιορισμοί της σύστασης της Ε.Ε. για την περιοχή συχνοτήτων 100kHz-10MHz για την πυκνότητα του επαγόμενου ρεύματος. Στον Πίνακα 2.2 παρουσιάζονται οι βασικοί περιορισμοί για την περιοχή συχνοτήτων 100kHz-10GHz για τον ρυθμό ειδικής απορρόφησης (SAR). Για συχνότητες από 10-300GHz οι βασικοί περιορισμοί αφορούν την πυκνότητα ισχύος και παρουσιάζονται στον Πίνακα 2.3. Στους Πίνακες 2.1 έως 2.3 παρουσιάζονται και οι βασικοί περιορισμοί στην Ελληνική Νομοθεσία, όπως προκύπτουν μετά την εφαρμογή των συντελεστών μείωσης 70% και 60% κατά περίπτωση.
Πίνακας 2.1. Βασικοί περιορισμοί της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυκνότητα του επαγόμενου ρεύματος στην περιοχή συχνοτήτων 100kHz-10ΜHz .

Φυσικό Μέγεθος
Τιμές ΕΕ  (mΑ/m2)
Ελληνική νομοθεσία
70% τιμών ΕΕ  (mΑ/m2)
60% τιμών ΕΕ  (mΑ/m2)
Πυκνότητα επαγόμενου ρεύματος
f / 500
f / 714
f / 833
Σημείωση: f είναι η συχνότητα σε Hz


Πίνακας 2.2. Βασικοί περιορισμοί της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απορροφούμενη ενέργεια από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή συχνοτήτων 100kHz-10GHz .

Φυσικό Μέγεθος
Τιμές ΕΕ (W/kg)
Ελληνική νομοθεσία
70% τιμών ΕΕ (W/kg)
60% τιμών ΕΕ (W/kg)
Μέσος ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR) ολόκληρου του σώματος
0,08
0,056
0,048
Τοπικός ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR) στο κεφάλι και στον κορμό
2
1,4
1,2
Τοπικός ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR) στα άκρα
4
2,8
2,4

Πίνακας 2.3. Βασικοί περιορισμοί της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυκνότητα ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή συχνοτήτων 10-300GHz.

Φυσικό Μέγεθος
Τιμές ΕΕ (W/m2)
Ελληνική νομοθεσία
70% τιμών ΕΕ (W/m2)
60% τιμών ΕΕ (W/m2)
Πυκνότητα Ισχύος
10
7
6
Τα επίπεδα αναφοράς αφορούν τα μετρήσιμα φυσικά μεγέθη της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου (Ε), της έντασης του μαγνητικού πεδίου (Η) και της ισοδύναμης πυκνότητας ισχύος επίπεδου κύματος (Ρ). Στο σχήμα 2.1 παρουσιάζονται τα επίπεδα αναφοράς για τα τρία αυτά φυσικά μεγέθη όπως ορίζονται στην σύσταση της Ε.Ε., σε συνάρτηση με τη συχνότητα.
Δεδομένου του ότι δεν είναι ισοδύναμη η εφαρμογή ενός συντελεστή μείωσης στις τιμές των μεγεθών που αφορούν τα επίπεδα αναφοράς και τους βασικούς περιορισμούς και επειδή η τήρηση των βασικών περιορισμών είναι το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, ενώ τα επίπεδα αναφοράς είναι ουσιαστικά ενδιάμεσα μετρήσιμα μεγέθη που διευκολύνουν πρακτικά την διαπίστωση της συμμόρφωσης με τους βασικούς περιορισμούς, προκύπτει ότι η εφαρμογή των συντελεστών μείωσης στο 60% και 70% κατά περίπτωση, αφορά αποκλειστικά τα μεγέθη των βασικών περιορισμών. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η μη υπέρβαση των επιπέδων αναφοράς συνεπάγεται και την μη υπέρβαση των βασικών περιορισμών, ενώ η υπέρβαση των επιπέδων αναφοράς, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την υπέρβαση των βασικών περιορισμών. Τα επίπεδα αναφοράς της ελληνικής νομοθεσίας λοιπόν προκύπτουν έτσι ώστε να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι βασικοί περιορισμοί των πινάκων 2.1 έως 2.3 που προαναφέρθηκαν. Δηλαδή, τα επίπεδα αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή συντελεστή μείωσης 70% ή 60% ανάλογα με την περίπτωση, στα επίπεδα αναφοράς της Ε.Ε. για τα μεγέθη Ε και Η όταν πρόκειται για την τήρηση των βασικών περιορισμών που αφορούν επαγόμενα ρεύματα και Ε2, Η2 και Ρ όταν πρόκειται για την τήρηση των βασικών περιορισμών που αφορούν SAR ή πυκνότητα ισχύος.
Ο τρόπος εφαρμογής των συντελεστών μείωσης (70% ή 60% κατά περίπτωση όπως προβλέπεται στις παραγράφους 9 και 10, αντίστοιχα, του άρθρου 31 του ν. 3431,ΦΕΚ 13/Α/3.2.2006) στις τιμές που καθορίζονται στα άρθρα 2?4 της υπ’ αριθ. 53571/3839 ΚΥΑ (ΦΕΚ. 1105/Β/6.9.2000) και οι προκύπτουσες τιμές αναφέρονται αναλυτικά στην «Εγκύκλιο της Ε.Ε.Α.Ε. για τον καθορισμό ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο περιβάλλον σταθμών κεραιών σε εφαρμογή του Ν. 3431/2006 (ΦΕΚ 13/Α/03-02-2006)» της 12-01-2007 με Α.Π. Π/105/104, που εκδόθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΑΕ στην 183η Συνεδρίαση του της 30.6.2006. Η Εγκύκλιος αυτή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ.


Σχήμα 2.1. Επίπεδα αναφοράς της σύστασης της Ε.Ε.
Στον πίνακα 2.4 παρουσιάζονται τα επίπεδα αναφοράς της ελληνικής νομοθεσίας για διάφορες περιοχές συχνοτήτων στις οποίες λειτουργούν βασικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Πίνακας 2.4: Επίπεδα αναφοράς της Ελληνικής Νομοθεσίας σε διάφορες περιοχές συχνοτήτων όπως προκύπτουν για συντελεστή μείωσης 70% και 60% για τα μεγέθη ης έντασης του ηλεκτρικού πεδίου (Ε), της έντασης του μαγνητικού πεδίου (Η) και της ισοδύναμης πυκνότητας ισχύος επίπεδου κύματος (Ρ).

Περιοχή Συχνοτήτων
70%
60%
Εφαρμογές
Ε
(V/m)
Η
(A/m)
Ρ
(W/m2)
Ε
(V/m)
Η
(A/m)
Ρ
(W/m2)
10-400MHz
23.4
0.0611
1,4
21.7
0.0565
1,2
ραδιοφωνία FM, επικοινωνίες TETRA, εκπομπές VHF, κ.α.
600 MHz
28.2
0.0758
2.1
26.1
0.0702
1.8
εκπομπές TV UHF
800 MHz
32.5
0.0876
2.8
30.1
0.0811
2.4
900 MHz
34.5
0.0929
3.1
31.9
0.0860
2.7
κινητή τηλεφωνία
GSM-900
1800 MHz
48.8
0.1313
6.3
45.2
0.1216
5.4
κινητή τηλεφωνία
GSM-1800
2-300GHz
51
0.1339
7
47.2
0.1239
6
κινητή τηλεφωνία UMTS, μικροκυματικές ζεύξεις, δορυφορικές επικοινωνίες
Σύμφωνα με την σημείωση 8 του πίνακα 2 της ΚΥΑ 53571/3839/6-9-2000 στην περίπτωση των παλμικά διαμορφωμένων πεδίων, όπως για παράδειγμα στο περιβάλλον ραντάρ, προτείνεται ο μέσος όρος της πυκνότητας ισχύος εφ’ όλου του εύρους του παλμού να μην υπερβαίνει το 1000πλάσιο των επιπέδων αναφοράς, ή οι εντάσεις των πεδίων να μην υπερβαίνουν το 32πλάσιο των επιπέδων αναφοράς. Οι παραπάνω περιορισμοί για τις τιμές κατά την διάρκεια των παλμών είναι αυστηρότεροι από τους αντίστοιχους περιορισμούς για την μέση τιμή των μεγεθών εάν το duty cycle είναι μικρότερο από 1/1000.

3. Εξοπλισμός μέτρησης

Όπως αναλύεται και παρακάτω στη παράγραφο της περιγραφής της διαδικασίας μετρήσεων, το σετ των οργάνων αποτελείται από τρία βασικά μέρη : τον χρησιμοποιούμενο ανιχνευτή – αισθητήρα, τους αγωγούς μεταφοράς δεδομένων και τα μετρητικά όργανα (EMR – 300, SRM 3000 και SRM 3006).
Τα χρησιμοποιούμενα όργανα μετρήσεων ακολουθούν και πληρούν τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην υπ’ αριθ. 2300 ΕΦΑ (493) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα «Τρόπος διενέργειας των μετρήσεων για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία» (ΦΕΚ 346/Β/3-3-2008).
Οι προδιαγραφές των οργάνων μέτρησης είναι οι εξής Η Βασική Μονάδα Μετρήσεων είναι η EMR – 300, της εταιρείας Wandel-Goltermann (πλέον NARDA – STS). Πρόκειται για φορητή ψηφιακή μονάδα πεδιομέτρου για ισοτροπικές μετρήσεις, υψηλής ακρίβειας με δυνατότητα αυτόματου μηδενισμού των τιμών ακόμα και υπό παρουσία πεδίου. Tα μετρούμενα μεγέθη είναι η ένταση ηλεκτρικού πεδίου (Ε) σε V/m, η ένταση μαγνητικού πεδίου (Η) σε Α/m και η πυκνότητα ισχύος ισοδύναμου επιπέδου κύματος (Seq) σε mW/cm2 ή W/m2 ή ως ποσοστό των ορίων έκθεσης. Ο ρυθμός δειγματοληψίας, όταν χρησιμοποιείται φορητός υπολογιστής, ρυθμίζεται από το χρήστη. Το εργαστήριο διαθέτει δύο τέτοιες μονάδες και είναι οι εξής:
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου EMR – 300 της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό Z-0079 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202680Ε, 31202681Η και 31202682Η του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου EMR – 300 της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό O-0044 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 24-07-2013 (Certificate No.: 30702544E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, SV Italy).
Ανάλογα με τη στρατηγική και την μέθοδο δειγματοληψίας χρησιμοποιούνται οι κάτωθι ανιχνευτές :
  • Ανιχνευτής Μαγνητικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων H - Field probe (27 MHz- 1 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης ΕMR-300 με Serial No. Z-0079), Type 10.2 στο εύρος τιμών 0.025 - 16 Α/m με σειριακό αριθμό ΑΒ-0003 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202682Η του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l, Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ανιχνευτής Μαγνητικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων H - Field probe (27 MHz- 1 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης ΕMR-300 με Serial No. O-0044), Type 10.2 στο εύρος τιμών 0.025 - 16 Α/m με σειριακό αριθμό Y-0001 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 24-07-2013 (Certificate No.: 30702545H του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ανιχνευτής Μαγνητικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων H - Field probe (300 kHz- 30 MHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Type 12.1 στο εύρος τιμών 0.022 - 17 Α/m με σειριακό αριθμό D-0001 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 23-07-2013 (Certificate No.: 30702546H του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ανιχνευτής Μαγνητικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων H - Field probe (3 kHz- 3 MHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Type 13.0 στο εύρος τιμών 0.3 - 250 Α/m με σειριακό αριθμό D-0018 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202681Η του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ανιχνευτής Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field probe (100 kHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Type 8.2 στο εύρος τιμών 0.6 - 800 V/m με σειριακό αριθμό M-0019 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 24-07-2013 (Certificate No.: 30702544E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ανιχνευτής Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field probe with thermocouple detectors – ιδανικό για μετρήσεις στο περιβάλλον διατάξεων ραντάρ –(300 ΜHz – 50 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Type 33.0 στο εύρος τιμών 8 - 614 V/m με σειριακό αριθμό C-0015 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 26-05-2011 (Certificate No.: 22449080-C0015-110526 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Ανιχνευτής Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field probe (100 kHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Type 18.0 στο εύρος τιμών 0.3 - 400 V/m με σειριακό αριθμό C-0018 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202680Ε του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ανιχνευτής Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field probe (300 kHz – 40 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης EMR-300 με Serial No. O-0044), Type 26.1 frequency weighted, στο εύρος τιμών 0.3 – 10000 % των ορίων για την επαγγελματική έκθεση της ICNIRP του 1998 – (χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις ύπαρξης ΗΜ ακτινοβολίας διαφορετικών συχνοτήτων, και η καμπύλη της συχνοτικής του απόκρισης ακολουθεί την μεταβολή των ορίων στο εύρος συχνοτήτων 300 kHz – 40 GHz), με σειριακό αριθμό B-0056 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 01-06-2011 (Certificate No.: 22449060-B0056-110601 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Ανιχνευτής Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field probe (300 kHz – 40 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης EMR-300 με Serial No. Z-0079), Type 26.1 frequency weighted, στο εύρος τιμών 0.3 – 10000 % των ορίων για την επαγγελματική έκθεση της ICNIRP του 1998 – (χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις ύπαρξης ΗΜ ακτινοβολίας διαφορετικών συχνοτήτων, και η καμπύλη της συχνοτικής του απόκρισης ακολουθεί την μεταβολή των ορίων στο εύρος συχνοτήτων 300 kHz – 40 GHz), με σειριακό αριθμό C-0009 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 27-07-2011 (Certificate No.: 22449060-C0009-110727 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Ανιχνευτής Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field probe (10 ΜHz – 40 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης EMR-300 με Serial No. Z-0079), Type 19.1, στο εύρος τιμών 9 - 4000 V/m με σειριακό αριθμό A-0058 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 24-07-2013 (Certificate No.: 30702547E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
Συστήματα SRM 3000 & SRM 3006
Για τις συχνοεπιλεκτικές μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, χρησιμοποιούνται τα όργανα SRM – 3000 και SRM – 3006 της εταιρείας Narda, με χρήση κατάλληλων ισοτροπικών ανιχνευτών. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την πλήρη ανάλυση του συχνοτικού περιεχομένου των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην περιοχή συχνοτήτων από 100kHz έως 3GHz για το SRM-3000 και από 9kHz έως 6GHz, για το SRM 3006. Συγκεκριμένα, συσχετίζουν αυτόματα τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τις περιοχές συχνοτήτων που αναφέρονται στους πίνακες 3.1 και 3.2.
Οι προδιαγραφές των οργάνων μέτρησης είναι οι εξής:
  • Η Βασική Μονάδα Μετρήσεων είναι το SRM 3000 της εταιρείας NARDA – STS. Πρόκειται για φορητή ψηφιακή μονάδα πεδιομέτρου για ισοτροπικές μετρήσεις, υψηλής ακρίβειας με δυνατότητα συχνοεπιλεκτικών μετρήσεων στην περιοχή συχνοτήτων 100kHz – 3GHz. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ευρυζωνικές μετρήσεις (με ολοκλήρωση σε όλη την μπάντα συχνοτήτων) όσο και για φασματικές αναλύσεις. Tα μετρούμενα μεγέθη είναι η ένταση ηλεκτρικού πεδίου (Ε) σε V/m, η ένταση μαγνητικού πεδίου (Η) σε Α/m και η πυκνότητα ισχύος ισοδύναμου επιπέδου κύματος (Seq) σε mW/cm2 ή W/m2 ή ως ποσοστό των ορίων έκθεσης.
  • Η Βασική Μονάδα Μετρήσεων είναι το SRM 3006 της εταιρείας NARDA – STS : Πρόκειται για φορητή ψηφιακή μονάδα πεδιομέτρου για ισοτροπικές μετρήσεις, υψηλής ακρίβειας με δυνατότητα συχνοεπιλεκτικών μετρήσεων στην περιοχή συχνοτήτων 9kHz – 6GHz. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ευρυζωνικές μετρήσεις (με ολοκλήρωση σε όλη την μπάντα συχνοτήτων) όσο και για φασματικές αναλύσεις. Tα μετρούμενα μεγέθη είναι η ένταση ηλεκτρικού πεδίου (Ε) σε V/m, η ένταση μαγνητικού πεδίου (Η) σε Α/m και η πυκνότητα ισχύος ισοδύναμου επιπέδου κύματος (Seq) σε mW/cm2 ή W/m2 ή ως ποσοστό των ορίων έκθεσης.
Το εργαστήριο διαθέτει τρεις μονάδες SRM-3000 και δύο μονάδες SRM-3006 και είναι οι εξής:
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου SRM-3000 (100 kHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό Μ-0145 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 19-04-2012 (Certificate No.: 300101-Μ0145-120419-315 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου SRM-3000 (100 kHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό Ε-0040 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 05-12-2013 (Certificate No.: 31202676E και 31202677Ε, του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου SRM-3000 (100 kHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό C-0038 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 30-07-2013 (Certificate No.: 30702553E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, SV Italy).
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου SRM-3006 (9 kHz – 6 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό D-0004 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 05-07-2012 (Certificate No.: 300601-D0004-20120705-27 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Όργανο μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου SRM-3006 (9 kHz – 6 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions με σειριακό αριθμό F-0023 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202678E και 31202679Ε, του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
Το σύστημα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τους ακόλουθους ανιχνευτές / κεραίες και τα ακόλουθα καλώδια προέκτασης :
  • RF Καλώδιο επέκτασης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions μήκους 1,5 μέτρων (για το όργανο μέτρησης SRM-3000 με Serial No. Μ-0145), Type P/N 3601/01, εύρους 100 kHz-3 GHz, με σειριακό αριθμό P-0073 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 14-07-2010 (Certificate No.: 360101-P0073-100714 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Ισοτροπική Κεραία Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (27 ΜHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης SRM-3000 με Serial No. Μ-0145), Type P/N 3501/01, με σειριακό αριθμό Η-0310 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 07-12-2011 (Certificate No.: 350103-Η0310-111207 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany)
  • Καλώδιο επέκτασης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions μήκους 1,5 μέτρων (για το όργανο μέτρησης SRM-3000 με Serial No. Ε-0040), Type P/N 3601/01, εύρους 100 kHz-3 GHz, με σειριακό αριθμό Ε-0009 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 05-12-2013 (Certificate No.: 31202677Ε του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ισοτροπική Κεραία Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (27 ΜHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης SRM-3000 με Serial No. Ε-0040), Type P/N 3501/03, με σειριακό αριθμό D-0008 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 05-12-2013 (Certificate No.: 31202676Ε και 31202677Ε, του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Καλώδιο επέκτασης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions μήκους 1,5 μέτρων (για το όργανο μέτρησης SRM-3000 με Serial No. C-0038), Type P/N 3601/01, εύρους 100 kHz-3 GHz, με σειριακό αριθμό C-0045 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 30-07-2013 (Certificate No.: 30702553E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, SV Italy).
  • Ισοτροπική Κεραία Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (27 ΜHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης SRM-3000 με Serial No. C-0038), Type P/N 3501/03, με σειριακό αριθμό Η-0278 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 30-07-2013 (Certificate No.: 30702552Ε και 30702553E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • RF Καλώδιο επέκτασης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions μήκους 1,5 μέτρων (για το όργανο μέτρησης SRM-3006 με Serial No. D-0004), Type P/N 3602/01, εύρους 9 kHz-6 GHz, με σειριακό αριθμό AA-0143 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 11-07-2012 (Certificate No.: 360201-AA0143-120711 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • RF Καλώδιο επέκτασης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions μήκους 5 μέτρων (για το όργανο μέτρησης SRM-3006 με Serial No. D-0004), Type P/N 3602/02, εύρους 9 kHz-6 GHz, με σειριακό αριθμό AA-0071 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 11-07-2012 (Certificate No.: 360202-AA0071-120711 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany).
  • Ισοτροπική Κεραία Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (420 ΜHz – 6 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης SRM-3006 με Serial No. D-0004), Type P/N 3502/01, με σειριακό αριθμό B-0093 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 10-07-2012 (Certificate No.: 350201-B0093-120710 του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions, Pfullingen Germany)
  • RF Καλώδιο επέκτασης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions μήκους 1,5 μέτρων (για το όργανο μέτρησης SRM-3006 με Serial No. F-0023), Type P/N 3602/01, εύρους 9 kHz-6 GHz, με σειριακό αριθμό AA-0457 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202679E του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy).
  • Ισοτροπική Κεραία Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (27 ΜHz – 3 GHz) της εταιρείας Narda Safety Test Solutions (για το όργανο μέτρησης SRM-3006 με Serial No. F-0023), Type P/N 3501/03, με σειριακό αριθμό K-0432 και ημερομηνία τελευταίας διακρίβωσης 06-12-2013 (Certificate No.: 31202678E και 31202679Ε, του εργαστηρίου διακρίβωσης της εταιρείας Narda Safety Test Solutions S.r.l., Cisano sul Neva (SV) Italy)

Με τα όργανα αυτά (SRMs) εκτός της δυνατότητας αναγνώρισης ή/και ταυτοποίηση των πηγών από τις οποίες εκπέμπεται η μετρούμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πραγματοποιώντας συχνοτική καταγραφή του πεδίου (χρήση ως αναλυτής φάσματος), παρέχεται και η δυνατότητα ανάλυσης του συνολικά μετρούμενου πεδίου ανά υπηρεσία ή/και ανά περιοχή συχνοτήτων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ανάλυση του μετρούμενου πεδίου και τη ακριβέστερη εκτίμηση της πηγής με την μεγαλύτερη συνεισφορά στο μετρούμενο πεδίο ανά σημείο μέτρησης. Έτσι, πραγματοποιώντας την ανάλυση συνεισφοράς πεδίου ή την επί της % ανάλυση συνεισφοράς, υπάρχει ποσοτική εικόνα των επιμέρους συνεισφορών από τις διάφορες φασματικές περιοχές και ταυτοποίηση των πηγών. Για την ανάλυση αυτή είναι απαραίτητη η εισαγωγή στα όργανα, πινάκων με προκαθορισμένες φασματικές περιοχές. Στους πίνακες 3.1 και 3.2 δίνονται οι φασματικές περιοχές που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των μετρούμενων πεδίων ανά υπηρεσία.
Στο όργανο SRM-3000 με σειριακό αριθμό Μ-0145, υπάρχει και η δυνατότητα αποδιαμόρφωσης των πιλοτικών καναλιών (UMTS P-CPICH) των κυψελών, όπου το SRM δύναται να αποκωδικοποιεί το πιλοτικό κανάλι (P-CPICH – Primary Common Pilot Channel) της κάθε κυψέλης UMTS (UMTS cell) που ανιχνεύεται μέσα στο κανάλι UMTS των 5 MHz. Το όργανο παράγει τα αντίστοιχα αποτελέσματα υπό μορφή πίνακα ο οποίος καθορίζεται σύμφωνα με τους αποκρυπτογραφημένους κώδικες που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των διαφορετικών κυψελών (cells). Το SRM παρουσιάζει τα αποτελέσματα ως ποσοστό μιας οριακής τιμής ή ως απόλυτες τιμές σε V/m, A/m ή W/m2 και mW/cm2. Μαζί με το αποτέλεσμα της συνολικής έντασης πεδίου που οφείλεται από την αποδιαμόρφωση, το SRM καθορίζει τη συνολική αναλογική ισχύ του καναλιού UMTS που αξιολογείται. Συγχρόνως, το SRM παρουσιάζει τις στιγμιαίες τιμές καθώς και τις μέγιστες τιμές που έχουν εμφανιστεί σε κάθε κυψέλη (cell) από την τελευταία αναστοιχειοθέτηση. Η επιλογή των καναλιών UMTS γίνεται εισάγοντας τη κεντρική συχνότητα του καναλιού ή τον αριθμό του σχετικού καναλιού.
Στο όργανο SRM-3006 με σειριακό αριθμό F-0023 (υπ’ αριθμ. 2), υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής της λειτουργίας Scope (Scope mode). Με την επιλογή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση των σημάτων συναρτήσει του χρόνου. Έχει τη δυνατότητα γραφικής απεικόνισης των παλμικών σημάτων σε πραγματικό χρόνο, πραγματοποίηση συνεχούς μέτρησης (από μs έως και 24 ώρες) εμφανίζοντας στην οθόνη του οργάνου τη μεταβολή του πεδίου στο χρόνο και μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να τίθεται σε λειτουργία όταν ξεπεραστεί ένα καθοριζόμενο κατώφλι πεδίου ή μετά από κάποια χρονική στιγμή. Τέλος, θέτοντας το όργανο σε λειτουργία Duty cycle μπορεί να προσδιοριστεί το εύρος και η περίοδος του παλμού.
Το όργανο μέτρησης SRM – 3000 της εταιρείας Narda, με ισοτροπικό ανιχνευτή. Το όργανο μέτρησης SRM – 3006 της εταιρείας Narda, με ισοτροπικό ανιχνευτή.

Πίνακας 3.1: Φασματικές περιοχές που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των μετρούμενων πεδίων ανά υπηρεσία με χρήση της Ισοτροπικής Κεραίας Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (27 ΜHz – 3 GHz).
Φασματική Περιοχή (MHz)
Υπηρεσίες
από
έως
27
87,5

87,5
108
Ραδιοφωνικές εκπομπές στη φασματική περιοχή των FM
110
272
Αεροναυτική και ναυτιλιακή επικοινωνία - Eκπομπές στη φασματική περιοχή VHF
370
430
Ενδοεπικοινωνίες ιδιωτικών δικτύων και δίκτυα σωμάτων ασφαλείας (σύστημα TETRA)
460
875
Αναλογικές και ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές (DVB-T) στη φασματική περιοχή UHF
876
960
Εκπομπές σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα GSM 900 & UMTS, ραδιοεντοπισμός
1710
1880
Εκπομπές κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα DCS 1800 & LTE 1800
1905
2160
Εκπομπές κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα UMTS
2160
3000
Εκπομπές κεραιοδιατάξεων Wi-Fi και μικροκυματικών κεραιών καθώς και συστήματα ραντάρ, ραδιοεντοπισμός
Ενδιάμεσες περιοχές συχνοτήτων (Ε.Π.Σ)
Οι υπόλοιπες περιοχές συχνοτήτων από 27 MHz έως 3 GHz, οι οποίες δεν περιέχονται στις παραπάνω περιοχές
Πίνακας 3.2: Φασματικές περιοχές που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των μετρούμενων πεδίων ανά υπηρεσία με χρήση της Ισοτροπικής Κεραίας Ηλεκτρικού Πεδίου Υψηλών Συχνοτήτων E- field antenna (420 ΜHz – 6 GHz).
Φασματική Περιοχή (MHz)
Παρατηρήσεις
από
έως
420
430
Δίκτυα σωμάτων ασφαλείας (σύστημα TETRA)
460
875
Αναλογικές και ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές (DVB-T) στη φασματική περιοχή UHF
876
960
Εκπομπές σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα GSM 900 & UMTS, ραδιοεντοπισμός
1710
1880
Εκπομπές κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα DCS 1800 & LTE 1800
1905
2160
Εκπομπές κινητής τηλεφωνίας στο σύστημα UMTS
2400
2497
Εκπομπές κεραιοδιατάξεων Wi-Fi (πρωτόκολλα 802.11b και 802.11g), ραδιοεντοπισμός
3410
3600
Εκπομπές κεραιοδιατάξεων Wi-max (πρωτόκολλο 802.16), ραδιοεντοπισμός
5150
5875
Εκπομπές κεραιοδιατάξεων Wi-Fi (πρωτόκολλο 802.11a), ραδιοεντοπισμός, δορυφορικές επικοινωνίες
5875
6000
Εκπομπές μικροκυματικών κεραιών καθώς και συστήματα ραντάρ, δορυφορικές επικοινωνίες
Ενδιάμεσες περιοχές συχνοτήτων (Ε.Π.Σ)
Οι υπόλοιπες περιοχές συχνοτήτων από 420 MHz έως 6 GHz, οι οποίες δεν περιέχονται στις παραπάνω περιοχές
Οι συγκεκριμένοι ανιχνευτές ηλεκτρικού πεδίου υψηλών συχνοτήτων λόγω των ιδιοτήτων τους, χρησιμοποιούνται σε χώρους, όπως πάρκα κεραιών, αποτελώντας πολύ χρήσιμο όργανο γιατί δίνουν την εικόνα της συνολικής επιβάρυνσης από όλες τις παριστάμενες κεραίες στην γύρω περιοχή (κινητής τηλεφωνίας, κεραίες ραδιοφώνου, τηλεοπτικές κεραίες κ.τ.λ).
Σχετικά με την αβεβαιότητα μέτρησης των συστημάτων SRM-3000 και SRM-3006 της εταιρείας Narda Safety Test Solutions αναφέρεται ότι ο υπολογισμός της συνολικής αβεβαιότητας μέτρησης (λαμβάνοντας υπόψη τους επιμέρους παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτή – ακρίβεια μέτρησης επιπέδου, απόκριση συχνότητας, γραμμικότητα οργάνου, βαθμονόμηση ανιχνευτή, ανισοτροπία και ατελής προσαρμογή του ανιχνευτή με τις βασικές μονάδες των SRM-3000 και SRM-3006, επίδραση εγγύτητας χειριστή, περιβαλλοντικών συνθηκών κ.α.) πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα σχετικά Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.

4. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων

Παρουσιάζονται σε διάγραμμα οι τιμές του λόγου έκθεσης για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (Ε) ανά περιοχή συχνοτήτων του Πίνακα 3.1, αλλά και η τιμή του συνολικού λόγου έκθεσης για το ίδιο μέγεθος στο σημείο στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου από όλα τα σημεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν μέτρησεις, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 8 & 9 της υπ’ αριθ. 2300 ΕΦΑ (493) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα «Τρόπος διενέργειας των μετρήσεων για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία» (ΦΕΚ 346/Β/3-3-2008).
Ο λόγος έκθεσης είναι ένας καθαρός αριθμός που χρησιμοποιείται για να σταθμιστεί η επιβάρυνση στην έκθεση του κοινού από μία διάταξη ή πολλές διατάξεις που λειτουργούν σε μία σχετικά στενή περιοχή συχνοτήτων (π.χ. στην συχνότητα εκπομπής μιας συγκεκριμένης κεραίας ή στην φασματική περιοχή που χρησιμοποιείται από μια συγκεκριμένη υπηρεσία) σε μία συγκεκριμένη θέση. Ανάλογα με το αν εξετάζονται ηλεκτροδιεγερτικές ή θερμικές επιδράσεις και με το αν εξετάζονται ξεχωριστά οι επιδράσεις του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου (για συχνότητες μικρότερες από 10MHz ή σε συνθήκες κοντινού αντιδραστικού πεδίου) και το αν εξετάζεται έκθεση σε παλμικά διαμορφωμένα πεδία, υφίστανται περισσότεροι από ένας λόγοι έκθεσης που υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο. Ο συνολικός λόγος έκθεσης είναι το άθροισμα των σχετικών λόγων έκθεσης που προκύπτουν για το ίδιο φυσικό μέγεθος (ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο) και την ίδια επίδραση (ηλεκτροδιεγερτική ή θερμική) σε μία θέση μέτρησης μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ο συνολικός λόγος έκθεσης χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί κατά πόσον υπερβαίνονται τα όρια της Ελληνικής Νομοθεσίας για την έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στον πίνακα 2.4 αναφέρονται τα επίπεδα αναφοράς της Ελληνικής Νομοθεσίας σε διάφορες περιοχές συχνοτήτων όπως προκύπτουν για συντελεστή μείωσης 70% και 60% για τα μεγέθη της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου (Ε), της έντασης του μαγνητικού πεδίου (Η) και της ισοδύναμης πυκνότητας ισχύος επίπεδου κύματος (Ρ). Η μέγιστη τιμή του είναι προφανώς 1, η οποία αντιστοιχεί στο 100% των ορίων. Έτσι λοιπόν, αν ο συνολικός λόγος έκθεσης βρεθεί από τις μετρήσεις ίσος με μια τιμή Χ, αυτό σημαίνει ότι είμαστε 1/Χ φορές κάτω από τα όρια της κείμενης νομοθεσίας. Δηλαδή, αν π.χ. ο συνολικός λόγος έκθεσης στο σημείο στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου βρέθηκε 0,00163 (δηλαδή στο 0,163% των ορίων) ή ισοδύναμα 1/0,00163=613,5 φορές κάτω από τα όρια αυτά.
Από το εκάστοτε διάγραμμα του λόγου έκθεσης εκτιμάται ο συνολικός λόγος έκθεσης για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στις ζώνες συχνοτήτων 27 ΜHz – 3 GHz και 420 MHz – 6 GHz (ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο σύστημα), στο σημείο στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου από όλα τα σημεία μέτρησης, καθώς επίσης και το ποσοστό (στο αντίστοιχο σημείο μέτρησης) των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ορίζονται στη κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8 της υπ’ αριθ. 2300 ΕΦΑ (493) Κ.Υ.Α. με θέμα «Τρόπος διενέργειας των μετρήσεων για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία» (ΦΕΚ 346/Β/3-3-2008). Ταυτόχρονα υπολογίζεται και η ανεπτυγμένη αβεβαιότητα (σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%) τoυ συνολικού λόγου έκθεσης για την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου (Ε).
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η σύγκριση του συνολικού λόγου έκθεσης στις ζώνες συχνοτήτων 27 ΜHz – 3 GHz και 420 MHz – 6 GHz (ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο σύστημα), για το σημείο στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου από όλα τα σημεία μέτρησης, πραγματοποιείται με το 70% ή 60% (ανάλογα με την περίπτωση) των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ορίζονται στις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 31 του Νόμου 3431 (ΦΕΚ 13/Α/03-02-2006) με θέμα “Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις” και στα άρθρα 2-4 της υπ’ αριθ. 53571/3839 (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με θέμα «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά».
Τέλος, αναφέρεται ότι στα ραβδογράμματα των μεγεθών της έντασης του ηλεκτρικού και του μαγνητικού πεδίου και της πυκνότητας ισχύος που υπάρχουν σε κάθε παρουσίαση μέτρησης σταθμού κεραιών, τα απεικονιζόμενα όρια στα εν λόγω διαγράμματα αντιστοιχούν στο «αυστηρότερο» όριο – αριθμητικά μικρότερο όριο – των περιοχών συχνοτήτων όπως παρουσιάζονται στα αντίστοιχα διαγράμματα “πίτας”. Για την επιλογή του απεικονιζόμενου αυτού ορίου στα εν λόγω ραβδογράμματα, λαμβάνεται η περιοχή συχνοτήτων η οποία συνεισφέρει σε ποσοστό άνω του 20% στο συνολικά μετρούμενο πεδίο στο σημείο στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου από όλα τα σημεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις. Ειδικά στις περιπτώσεις σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας τα απεικονιζόμενα όρια αντιστοιχούν σε αυτά της περιοχής συχνοτήτων με τις μικρότερες αριθμητικά τιμές ορίων, ανεξάρτητα του ποσοστού συνεισφοράς στο συνολικά μετρούμενο πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου